POWTARZANE PROTETYKI ZAWORÓW AORTOWYCH.

Cześć Olga! Niestety u twojego ojca rozwinęła się dysfunkcja protezy zastawki aortalnej. Na podstawie twoich danych trudno jest odpowiedzieć, co przeważa - zwężenie lub niewydolność. Jednak najprawdopodobniej wystąpiły zmiany zwyrodnieniowe w płatach bioprotezy. Oczywiście w takiej sytuacji należy preferować ponowne uruchomienie - wymiana zaworu. Wybór chirurgów zastawkowych jest oczywiście dyskusyjnym pytaniem. Istnieje cała seria zastawek serca zarówno biologicznych, jak i mechanicznych. Myślę, że biorąc pod uwagę rozwój dysfunkcji bioprotezy, preferowana powinna być implantacja zastawki mechanicznej. Obecnie jest ich całkiem sporo - zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Należy zauważyć, że zastawki domowe (bicuspid) są dość niezawodne, porównywalne z zagranicznymi odpowiednikami (praktycznie niczym w niczym) i można je całkiem dobrze stosować. Wśród nich na przykład. MedInge, Roskardiks i in.


Ponadto chciałbym zauważyć, że twój ojciec znowu ma wadę zastawki aortalnej. Wady te charakteryzują się poważnym przeciążeniem komór serca, a zwłaszcza lewej komory. Dlatego zwlekanie w takiej sytuacji jest szczególnie niepraktyczne. Konieczna wymiana zaworu.

STWÓRZ NOWY KOMUNIKAT.

Ale jesteś nieautoryzowanym użytkownikiem.

Jeśli zarejestrowałeś się wcześniej, to „zaloguj się” (formularz logowania w prawej górnej części strony). Jeśli jest to twój pierwszy raz tutaj, zarejestruj się.

Jeśli się zarejestrujesz, będziesz w stanie śledzić odpowiedzi na wiadomości w przyszłości, kontynuować dialog na interesujące tematy z innymi użytkownikami i konsultantami. Ponadto rejestracja umożliwi prowadzenie prywatnej korespondencji z konsultantami i innymi użytkownikami strony.

Niewydolność zastawki mitralnej

Wszyscy, którzy przeszli operację, aby wymienić zastawkę mitralną lub inną zastawkę, są oddani. Informacje są bardzo potrzebne.

Anyula,: m8: !
Najpierw możemy zadać pytania: s2:
A gdzie będzie wykonywana protetyka? Kiedy? A który zawór zostanie ustawiony? W jakim wieku jest dziecko??
Mam protezę zastawki aortalnej. Jeśli przeprowadzą operację, to we wszystkich klinikach będzie mniej więcej tak samo, przed operacją, dzień lub dwa, po, w zależności od stanu, około tygodnia lub 10 dni, jeśli bez komplikacji. Zależy to również od tego, czy należy wykonać sondowanie..

Istnieją pewne kryteria, oprócz niewydolności, na które lekarz analizuje, decydując o czasie operacji (wielkość działów serca, frakcja wyrzutowa itp.)
Na przykład, moja wada, jest prawdopodobne, że również w przypadku mitralnej często nie przejawia się w żaden sposób, więc skupienie się na dobrostanie nie jest do końca prawdą
Zalecam, abyś opublikował swoje ostatnie badanie USG na naszych specjalistach na forum, zadał każde z dolnych pytań na temat czasu trwania operacji i polegał na opinii większości lekarzy
Nie umiesz teraz jeździć na rowerze? Ćwicz fitness?

Mam nadzieję, że ktoś inny wypisze się z tego wątku i opowie o swoim doświadczeniu i dobrym samopoczuciu.

Mam ostatnie USG od Pietrowskiego dobrego. Wystąpiła awaria drugiego stopnia. A wszystko inne mieści się w normalnych granicach. Skonsultowałem się z chirurgiem serca, operacja nie została pokazana. I naprawdę ufam temu centrum.

Ale czas minął.
Jeśli chodzi o dobre samopoczucie, moje występki mogą się zamanifestować. Cóż, jeśli chodzi o duszność, obrzęk, zmęczenie, wysoki puls.

Technologie biorezonansu

Menu nawigacji

Niestandardowe linki

Informacje o użytkowniku

Jesteś tutaj »Technologie biorezonansu» Leczymy się »Zastawka mitralna.

Zastawka mitralna.

1 post 30 z 33 postów

11.03.2016 14:05

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

Może ta informacja jest dla kogoś przydatna

Wszystko zaczęło się niezauważalnie, tj. przed pójściem spać zaczęto obserwować podwyższoną temperaturę. A rano wszystko było w porządku, ale do południa jest już wzrost, a przed snem osiąga 39-40 °.
Początkowo leczył się środkami ludowymi - wdychał parę nad ziemniakami, plastry pieprzu na piersi, bimber (pół / szklanka) przed snem. w nocy wszystkie ubrania są mokre, a rano wszystko się powtórzyło. Już się do tego przyzwyczaiłem i przestałem zwracać uwagę. ale moja żona mimo to skarciła mnie do lekarzy. Dwie próby postawienia dokładnej diagnozy zakończyły się niepowodzeniem, - diagnoza - zbieranina oskrzeli! W końcu mój lekarz rodzinny wysłał mnie do nowego centrum medycznego (właśnie zaczął) i dotarłem tam do 2 małych dzieci.
Następnie ustalili, że zastawka mitralna zjadła drobnoustroje do pozycji sitka, a część krwi wróciła z powrotem do układu krwionośnego, a zatem temperatura przelała się.
Wcześniej ustaliłem harmonogram wzrostu temperatury (co godzinę), ale nikt nie zwracał na to uwagi.
Ogólnie od razu doszedłem do stołu operacyjnego. Wcześniej połowa moich zębów była wyburzona (chociaż zęby były w kolejności wypełnień, koron, ale z ust wydobywał się nieprzyjemny zapach, myślałem, że dało to żołądkowi) - powiedzieli, że to wina próchnicy, a potem oczyścili krew, ponieważ była to ogólna infekcja ( 3 tygodnie pod zakraplaczem z antybiotykiem)
Wniosek: stracił początek próchnicy!

13 października 2016 18:21

  • Wysłane przez: b612
  • Aktywny członek
  • 8 maja 2016 r
  • Posty: 228
  • Szacunek: +185
  • Pozytywne: +93
  • Odbywające się na forum:
    4 dni 6 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04/17/2020 13:21

koszmar! Broń Boże.

Miałem przyjaciela w dzieciństwie. Zawsze cienki cienki. Pewnego dnia pod jego szczęką znaleziono obrzęk węzła chłonnego. Otwarty, wyleczony. Dzieciak szybko dorósł i przytył.
Ile osób cierpi z powodu małej torbieli.

14.10.2016, 10:48

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

W szpitalu, w którym leżałem, po kroplomierzu antybiotyku zawsze miał rozstrój żołądka. Straciłem 12 kilogramów w ciągu 2 tygodni i podczas rozmowy z wiodącym lekarzem powiedziałem, że jeśli nadal będą mnie tak traktować, wkrótce wyślą mnie w drewnianym pudełku do mojego miejsca zamieszkania. Na co odpowiedział, że było to częste zjawisko i nie wpadłbym w panikę! Hm
Sam musiałem podjąć środki / uratować utonięcie - sprawa utonięcia /
Na szczęście dla mnie było coś w rodzaju apteczki - pudełka z różnymi herbatami. więc uwarzyłem pewnego rodzaju szefa kuchni z czarnej herbaty. Pomogło już drugiego dnia - biegunka ustała - przybierała na wadze
Zasadniczo, gdybym się kiedyś nie rozeznał, nie wiedziałbym, jak bardzo denyuh byłby w towarzystwie ubezpieczeniowym, i rzeczywiście potraktowaliby mnie, gdybym ?!
I tak - spacery, praca z aparatem oddechowym (po operacji trzeba rozłożyć płuca do ich poprzedniej pozycji) i jako prezent - miesiąc powrotu do zdrowia w kurorcie.
Rozpoczął drugie życie. jednym słowem
Teraz skupiam się na tym temacie - potrzebujemy aparatu do diagnozowania paradantozy próchnicy. Sam zajmował się akupunkturą, ale tak się składa - szewc bez butów!

10.17.2016 11:08

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

cześć wszystkim!
Niewielki dodatek do zastawki mitralnej. Operacja wymiany zastawki wykonywana jest z otwarciem skrzyni. Następnie płuca nie działają w pełni i aby „odwrócić się” pacjent otrzymuje takie urządzenie do nieograniczonego użytku:
http://i021.radikal.ru/1307/5f/23c1be1f64b4.jpg

Działanie aparatu - powietrze jest zasysane, energia ssania jest kontrolowana przez pływak powietrzny. prędkość ssania powinna być możliwie stała.
Po wdechu (w miarę możliwości) oddychanie jest opóźniane o 3-5 sekund, a następnie wydychaj powietrze.
Na początku nie znałem takiej subtelności / opóźnionego upływu czasu / i w okolicy klatki piersiowej pojawił się ból, ale dostałem kompetentną pielęgniarkę. Następnie nauczyła prawidłowo korzystać z urządzenia. Ból ustąpił po pierwszym użyciu (było to około 2 tygodni).

18.10.2016 00:09

  • Wysłane przez: Nik48
  • Weteran
  • Lokalizacja: miasto naukowe Protvino, obwód moskiewski
  • 25 września 2016 r
  • Posty: 916
  • Szacunek: +817
  • Pozytywne: +245
  • Płeć męska
  • Wiek: 72 [1948-02-10]
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 16 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 10:41
  • Ostrzeżenia: 1.

cześć wszystkim!
Niewielki dodatek do zastawki mitralnej. Operacja wymiany zastawki wykonywana jest wraz z otwarciem skrzyni. Następnie płuca nie działają w pełni i aby „odwrócić się” pacjent otrzymuje takie urządzenie do nieograniczonego użytku:
.

Dali mi takie urządzenie - 3 litrowy słoik wody i rurkę - wydychaj do niego.

Nawiasem mówiąc, czy zmienili zawór bez zatrzymywania serca? Gdzie to jest?

18.10.2016 09:40

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

Nawiasem mówiąc, czy zmienili zawór bez zatrzymywania serca? Gdzie to jest?

cześć!
W Niemczech jest takie miasto - Ludwigshafen. Istnieje specjalistyczna klinika,
O, zatrzymany. Nie wiem, jak nie pomyślałem o zapytaniu / pielęgniarka pochodziła z Rosji z wojskowego szpitala polowego / była możliwość zapytania. W rzeczywistości pokazali zawór mechaniczny, a nawet dotknęli.
TO jest coś takiego - przypomina gaźnik z Łady tylko mniejszej, ale nie musiałem widzieć skórzanego zaworu. Zapytał, jaki materiał został wykonany / strusi krokodyla /. odpowiedź brzmi - dla ciebie kochanie - od schweine / pig / - gwarancja 10-12 lat.
Wtedy nie zrozumiałem braku znajomości języka - jak to naprawili? na nitkach lub klejone??
Można było umieścić mechaniczny - / gwarancja 40 lat /, ale tam trzeba zapłacić za lek przeciw odrzuceniu, a ja nie będę żył przez 40 lat !
Nigdy bym nie pomyślał, że do tej pory mnie poniosą !!

18.10.2016, 10:08

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Zapytał, jaki materiał został wykonany / strusi krokodyla /. odpowiedź brzmi - dla ciebie kochanie - od schweine / pig / - gwarancja 10-12 lat.

Za mało, przeczytaj „Odmładzanie poprzez duży wysiłek fizyczny”. N. Amosov 1995.
Tam opisuje, ile lat ma teraz i ile możesz żyć.
Byłem eskortą w 2010 roku w Wiszniewskim, jest to szpital wojskowy, w którym zmieniane są zawory i zmieniane są ściany.
Widziany wystarczająco.

Pod redakcją Oleg Viktorovich (18.10.2016 10:08)

8.10.2016.2016 11:14

  • Wysłane przez: Nik48
  • Weteran
  • Lokalizacja: miasto naukowe Protvino, obwód moskiewski
  • 25 września 2016 r
  • Posty: 916
  • Szacunek: +817
  • Pozytywne: +245
  • Płeć męska
  • Wiek: 72 [1948-02-10]
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 16 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 10:41
  • Ostrzeżenia: 1.

cześć!
W Niemczech jest takie miasto - Ludwigshafen.. zawór mechaniczny, a nawet dotknięty.
TO jest coś takiego - przypomina tylko gaźnik z Łady tylko mniejszy

. ale nie musiałem widzieć skórzanego zaworu. Zapytał, jaki materiał został wykonany / strusi krokodyla /. odpowiedź brzmi - dla ciebie kochanie - od schweine / pig / - gwarancja 10-12 lat.

Mam dwie „biologiczne” bydlęce zastawki osierdziowe, również importowane. Strona internetowa producenta podaje, że zgodnie z już zebranymi statystykami średni czas życia wynosi 17 lat. Ale zastawka aortalna wstała bezskutecznie - prycha i psuje krew, a nawet rozmiar nie zapewnia niezbędnego przepływu krwi. Zmuszony do przyjmowania antykoagulantów na całe życie, chociaż biologicznych i tak, aby nie rozrzedzać krwi. Takie nieszczęście.

Edytowane przez Nik48 (18.10.2016 11:17)

10/18/2016 12:52

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

Zmuszony do przyjmowania antykoagulantów na całe życie, chociaż biologicznych i tak, aby nie rozrzedzać krwi. Takie nieszczęście.

Przepraszam ale ty żyjesz !! Mam też wystarczająco dużo tabletek / rano 5 i wieczorem 2 /
Ostatnio rano szmaty żołądka. Ale już się do tego przyzwyczaiłem - odbył się wykład dla ludzi takich jak ja i zadano pytanie - ile alkoholu mogę wypić? Potem spojrzałem na to pytanie w Tyrnet.
Kto jest co, ale średnio mówią, że stos obiadowy nie boli. Zaczął pić 40 gramów wódki na raz i żołądek wyzdrowiał.
Zapytałem lekarza rodzinnego o pigułki - kiedy przestanę pić? Odpowiedź jest rozczarowująca - do końca życia!
Wybór tabletów trwa:
zawroty głowy / tak / nie /
Obrzęk nóg / jeść - nie /
Ciśnienie / brak /
Jakiś antybiotyk
Od depresji / nie ma /
Ogólnie rzecz biorąc, wybrali mi „tę sałatkę”
Ja, jako eksperymentator, próbowałem 3 razy z użyciem wódki / śniadanie-obiad-kolacja /
Brak reakcji niepożądanych. Czytałem gdzieś, że nie mogę mieszać aspiryny z alkoholem - okazuje się, że jest to trucizna i bezużyteczne jest jej wypompowywanie.
Próbowałem zarówno piwa, wina, jak i zacieru - wszystko idzie dobrze. Ogólnie będziemy żyć!

Byłem eskortą w 2010 roku w Wiszniewskim, jest to szpital wojskowy, w którym zmieniane są zawory i zmieniane są ściany.

Dzięki! Gdzieś zachęcany! Pozostało jeszcze pięć lat
Próbowałem zaangażować się w wychowanie fizyczne, ale byłem ostrożny, czy ta zastawka wywróci się na lewą stronę z powodu ciśnienia krwi. Po ostrzeżeniu szpitala - więcej niż 5 kilogramów nie unosi się / na obie ręce /. minie rok - na obu rękach możesz 12 kilogramów.

01.10.2016 18:17

  • Wysłane przez: Nik48
  • Weteran
  • Lokalizacja: miasto naukowe Protvino, obwód moskiewski
  • 25 września 2016 r
  • Posty: 916
  • Szacunek: +817
  • Pozytywne: +245
  • Płeć męska
  • Wiek: 72 [1948-02-10]
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 16 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 10:41
  • Ostrzeżenia: 1.

Ostatnio rano szmaty żołądka. Ale już się do tego przyzwyczaiłem - odbył się wykład dla ludzi takich jak ja i zadano pytanie - ile alkoholu mogę wypić? Potem spojrzałem na to pytanie w Tyrnet.
Kto jest co, ale średnio mówią, że stos obiadowy nie boli. Zaczął pić 40 gramów wódki na raz i żołądek wyzdrowiał..

Cóż, myślę, że większość tych, którzy znaleźli się w „naszej” sytuacji, jest w stanie zakłopotania - „jak żyć”, „dlaczego mi się to przytrafiło”, „nie sądziłem, że byłoby tak źle”. i „co za takie życie”. A to powoduje stres. I wszyscy wychodzą ze stresu na różne sposoby - kto jest zaangażowany w ćwiczenia fizyczne, ktoś idzie do psychologa, ktoś tłumi pigułki, a ktoś próbuje „wlać” alkohol. Tak, wydaje się, że wiadomo, że alkohol również łagodzi stres, ale prawdopodobnie nie jest to najlepszy sposób. Uświadomiłem sobie, że najlepszą rozrywką jest hobby, zatrudnienie. Ale nawet dobre wino domowe odwraca uwagę od hobby, zatrudnienia. A moja arytmia nasila się (pierwszy raz uruchomiłem kardiograf, gdy tylko wróciłem do domu). Więc moja „norma” jest niewielka. Co ci radzę.

Edytowane przez Nik48 (18.10.2016, 18:20)

18.10.2016, 19:32

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

Oczywiście! Całkowicie się z Tobą zgadzam! Alkohol to czysty eksperyment. Jak mówią: - pytanie do prowadzącego zostało zadane czysto symbolicznie. te. głównie niemieckiej publiczności, ale nie unikają tego samego piwa.
Rozmawiałem z Niemcem na temat piwa. więc powiedział mi - „kim jesteś, nauczysz nas? Wiesz, ile lat pijemy piwo !!”

życzę Ci dużo zdrowia !!
Tak, ostatni dotyk - powiedziała pielęgniarka - „złapiesz jaką infekcję - konieczna będzie wymiana zaworu, więc bądź ostrożny w życiu, inaczej spotkamy się tutaj ponownie”

Jaki rodzaj infekcji? - nie powiedziała, ale postanowiłem działać proaktywnie - zastosuj dezynfekcję krwi.
Ogólnie rzecz biorąc - doświadczenie jest synem trudnych błędów !!

18.10.2016 20:11

  • Wysłane przez: Nik48
  • Weteran
  • Lokalizacja: miasto naukowe Protvino, obwód moskiewski
  • 25 września 2016 r
  • Posty: 916
  • Szacunek: +817
  • Pozytywne: +245
  • Płeć męska
  • Wiek: 72 [1948-02-10]
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 16 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 10:41
  • Ostrzeżenia: 1.

. pielęgniarka powiedziała - „złapiesz jaką infekcję - konieczna będzie wymiana zaworu, więc bądź ostrożny w życiu, w przeciwnym razie spotkamy się tutaj”

Tak, też mnie ostrzegli. I właśnie teraz, na początku zasmuconej jesieni, byłem zaskoczony celem, by wcale nie skrzywdzić, a przynajmniej do wiosny - Zarówno zawory, jak i statki są teraz bardziej podatne na wszelkie błoto. Oczywiście potrzebujesz bardzo dobrej odporności. Sformułował, co mogę zrobić w tym zakresie. W szczególności kontynuuję pracę na wsi, jem tak prawidłowo, jak to możliwe, rozpocząłem „terapię aktywacyjną” (zastanawiam się, jak rozwiązać problem częstych badań krwi).

Jaki rodzaj infekcji? - nie powiedziała, ale postanowiłem działać proaktywnie - zastosuj dezynfekcję krwi.

Ciekawe, jak to jest?

10/19/2016 09:50

  • Autor: vodoprovodchik
  • Aktywny członek
  • Dołączył: 06/01/2008
  • Posty: 80
  • Szacunek: +123
  • Pozytywne: +28
  • Odbywające się na forum:
    1 dzień 16 godzin
  • Ostatnia wizyta:
    04.11.2020 16:39

Właściwie to nie jestem lekarzem, ale tak. wybrał powierzchowne publikacje. Na podstawie takich wiadomości cóż, logika manko i wyciągam wnioski.
W tym przypadku zadziałała metoda Szewczenki - picie wódki z olejem.
Ale muszę powiedzieć, że ta metoda nie jest całkiem dobra, ponieważ po 2 tygodniach mój trzustka dostał ostrego bólu.
Oczywiste jest, że działał dokładnie olej !
Sam Szewczenko zaleca to w formie zapobiegania, nawet jeśli nie ma poważnego bólu.
Pomyślałem więc - jeśli dla mnie olej się pogarsza, to dlaczego? Czy łatwiej jest popijać wódkę na pusty żołądek 15-30 minut przed jedzeniem. Tak, a Wang zaleca szklankę brandy przed kolacją.
To wódka, a nie wino lub piwo..
Jeśli chodzi o wino - jeden z moich przyjaciół nadużywał wina i zarobił kamień w moczowodzie - potem pije tylko wódkę-alkohol tj. bez pięknych wypełniaczy.
Więcej informacji: czytaj w Internecie, - / wódka i śledź - najlepsze lekarstwo / - opowieść o osobie, u której zdiagnozowano raka.
Oczywiście takich przepisów trudno uwierzyć. ale jest też prostszy - picie sody, picie słonej wody, picie Living - Martwa woda.
Przed pójściem do szpitala zrobiłem żywą wodę, a moja żona zaniosła mi ją.
Potem wyszedł interesujący efekt - w domu martwa woda pozostała w słoiku, a gdzieś w miesiąc dostał się do niego grzyb. Ale to martwa woda jest oferowana do dezynfekcji artykułów gospodarstwa domowego, a w niektórych przypadkach do picia - (biegunka, ból głowy, bezsenność)

Potem gdzieś przeczytałem, że kwasowość w ciele wywołuje raka.

To są myśli.

10/19/2016 12:32

  • Wysłane przez: Nik48
  • Weteran
  • Lokalizacja: miasto naukowe Protvino, obwód moskiewski
  • 25 września 2016 r
  • Posty: 916
  • Szacunek: +817
  • Pozytywne: +245
  • Płeć męska
  • Wiek: 72 [1948-02-10]
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 16 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 10:41
  • Ostrzeżenia: 1.

Właściwie to nie jestem lekarzem, ale tak. wybrał powierzchowne publikacje. Opierając się na takich wiadomościach, cóż, logika manko i wyciągnij moje wnioski. To są myśli.

Cóż, logiczne jest nie robić tego, czego nie rozumiesz.

Nie unikam trochę wina, wierząc, że jest w nim wiele rzeczy, których nie ma w zwykłym jedzeniu. Te. jak suplement diety.

W niektórych przypadkach truciznę można również wykorzystać z korzyścią. Ale trzeba WIEDZIEĆ. Myślę, że C2H5ON jest także trucizną - wszystko w nim ginie, w tym i jego „producenci”. Lekarze wycierają skórę 70-stopniowym tyłkiem przed wstrzyknięciem, a jeśli jest w jamie ustnej, zabija wszystkich bez rozróżnienia - i powinniśmy być przyjaciółmi z niektórymi.
Cóż, każdy ma swoją wizję.

Powodzenia i zdrowia!

10/19/2016 14:02

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Mam sąsiada w garażu, on sam robi sobie psa, pije i okresowo z sercem leży na zamku.

19.10.2016 14:20

  • Wysłane przez: zły kochanie
  • Aktywny członek
  • Zarejestrowany: 21 sierpnia 2015 r
  • 248 postów
  • Szacunek: +135
  • Pozytywne: +30
  • Odbywające się na forum:
    20 godzin 57 minut
  • Ostatnia wizyta:
    08.12.2019 11:39

Mam sąsiada w garażu, on sam robi sobie psa, pije i okresowo z sercem leży na zamku.

Cóż, znalazłem rozwiązanie, ale i tak już chrząknąłem i położyłem się spokojnie w pudełku.

17.07.2017 21:34

  • Wysłane przez: penguinum
  • Aktywny członek
  • Zarejestrowany: 08/10/2015
  • Posty: 393
  • Szacunek: +988
  • Pozytywne: +1719
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 0 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 14:37

Reumatyzm gryzie serce: reumatyzm wiąże się przede wszystkim z uszkodzeniem stawów wywołanym przez paciorkowce grupy A. Ale głównym niebezpieczeństwem jest cierpienie serca. Biologia paciorkowca jest taka, że ​​preferuje tkankę łączną, która jest obecna w wielu narządach: sercu, stawach, płucach, skórze i jest integralną częścią ścian naczyń krwionośnych. Dlatego przy reumatyzmie wszystkie te narządy cierpią i zwykle zaczyna się od bólu stawów - zapalenie wielostawowe.
Paciorkowce w przyrodzie są bardzo powszechne. Powodują zapalenie migdałków, zapalenie gardła, zapalenie ucha środkowego, zapalenie zatok, szkarlatynę. Żyją na migdałkach, sąsiadują z zębami próchniczymi. Podstawą infekcji paciorkowcami może być wyrostek robaczkowy, pęcherzyk żółciowy, prostata u mężczyzn i przydatki u kobiet. Największe i najczęściej stosowane stawy są przede wszystkim zaangażowane w chorobę..

Streptococcus wytwarza substancje, które niszczą mięsień sercowy. Infekcja „zasiada” na zastawkach serca i niszczy je.

Paciorkowce uwielbiają wilgotny i mglisty klimat Anglii, wilgotność Skandynawii, szare niebo krajów strefy umiarkowanego klimatu. W regionach polarnych nie spotkasz go. W tropikach nie ma takiej choroby.

5 lipca 2017 r., 21:10

  • Wysłane przez: penguinum
  • Aktywny członek
  • Zarejestrowany: 08/10/2015
  • Posty: 393
  • Szacunek: +988
  • Pozytywne: +1719
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 0 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 14:37

złapiesz jaką infekcję - konieczna będzie wymiana zaworu, więc bądź ostrożny

„Będąc na zaawansowanych kursach szkoleniowych dla lekarzy, zapoznałem się z leczeniem grypy i ostrych infekcji dróg oddechowych witaminą B12 w dawce 0,05-1,0 i zaadoptowałem.
Okazuje się, że witamina B12, wprowadzona do organizmu pacjenta w pierwszym i drugim dniu choroby, blokuje wszystkie wirusy w komórkach nerwowych. A jeśli wejdziesz w to w pierwszych godzinach choroby, choroba natychmiast się skończy. Aby naprawić wynik, należy przepłukać nosogardziel wywar z nagietka, Sophora, nasmarować nos olejem jodłowym, a następnego dnia będziesz zdrowy.
Witamina B12 w dawce 0,05-1,0 osoby dorosłe muszą natychmiast zrobić 2 kostki, dzieci poniżej jednego roku - 0,5 kostki, starsze niż rok i do 7 lat - kostkę. ” / HLS /

Witamina B12 odnosi się do leków, które mogą powodować wstrząs anafilaktyczny po zażyciu. Chocogenność witaminy B12 według monografii „Drug Shock”, A.S. Lopatina-Bremzen, (2001) wynosi 0,76%, czyli jest znacznie niższy niż lider pod względem chocogenności witaminy B1 (2,69%). Jednak na liście leków wywołujących szok ten odsetek należy uznać za wysoki. Tę samą częstotliwość szoku obserwuje się przy stosowaniu leków znanych z punktu widzenia alergii (chloramfenikol, streptocyd, ampicylina, tubazyd). W przypadku przedawkowania może wystąpić obrzęk płuc, zastoinowa niewydolność serca, zakrzepica naczyń obwodowych. Rzadko zdarza się pokrzywka - wstrząs anafilaktyczny.
http://medi.ru/doc/j01060320.htm

18 lipca 2017 08:43

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Reumatyzm gryzie serce: reumatyzm wiąże się przede wszystkim z uszkodzeniem stawów wywołanym przez paciorkowce grupy A. Ale głównym niebezpieczeństwem jest cierpienie serca. Biologia paciorkowca jest taka, że ​​preferuje tkankę łączną, która znajduje się w wielu narządach: sercu, stawach, płucach, skórze i jest integralną częścią ścian naczyń krwionośnych. Dlatego przy reumatyzmie wszystkie te narządy cierpią i zwykle zaczyna się od bólu stawów - zapalenie wielostawowe.

I oczywiście kolejny brud.
Spójrz, przykład.
Vilunas Yuri Georgievich
„Łkanie oddechu leczy choroby w ciągu miesiąca”
Yuri Vilunas przedstawia unikalną technikę uzdrawiania - szlochający oddech. Płaczący oddech może wyleczyć wiele „nieuleczalnych” chorób bez narkotyków - tylko przy pomocy naturalnych mechanizmów zdrowotnych. Technika ta zapewnia wyzdrowienie pacjentów z cukrzycą bez stosowania insuliny, leków hipoglikemicznych i diety. To prawdziwy rewolucyjny przełom w cukrzycy! Astma oskrzelowa, choroby sercowo-naczyniowe, wrzód trawienny i wiele innych chorób ustępują przed naturalnymi mechanizmami gojenia. Płaczące oddychanie stanowi prawdziwą okazję do pozbycia się niepotrzebnych i często niebezpiecznych leków oraz skutecznego zarządzania zdrowiem. Źródło zdrowia, młodości i długowieczności leży w ciele każdej osoby - wystarczy ją otworzyć!

Leżał w kardiologii i odkrył swoją metodę, którą wyleczył.

Lobanova Oh.
„Oddychaj prawidłowo. Nauki indyjskich joginów dotyczące oddychania, zmodyfikowane przez Zachód. Amerykańska metoda Koflera.”
Ta książka, napisana przez pierwszego nauczyciela trójfazowego układu oddechowego w Rosji, O.G. Lobanova, poświęcona jest prezentacji metody prawidłowego oddychania opracowanej przez amerykańskiego Leo Koflera.

Został wyleczony z poważnej choroby. Gruźlica jest przerażająca i leczona jak astma.

Wszystko przez oddychanie prawidłową metodą.
A co oprócz przywrócenia krążenia krwi występuje przy takim oddychaniu? Uwalnia się hormon szyszynki, melatonina, tutaj przenika wszędzie i naprawia wszystko.
Długi i dużo do opisania.

Edytowane przez Oleg Viktorovich (07/08/2017 08:45)

2008.07.2017 13:25

  • Wysłane przez: Nik48
  • Weteran
  • Lokalizacja: miasto naukowe Protvino, obwód moskiewski
  • 25 września 2016 r
  • Posty: 916
  • Szacunek: +817
  • Pozytywne: +245
  • Płeć męska
  • Wiek: 72 [1948-02-10]
  • Odbywające się na forum:
    1 miesiąc 16 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 10:41
  • Ostrzeżenia: 1.

Pod redakcją Oleg Viktorovich (dziś 08:45)
Podpis autora: Mogę jedynie wyrazić swój punkt widzenia, ale nie fakt, że mam rację. Każdy podejmuje osobistą decyzję..

Tak, kopiując wszelkie bzdury z Internetu, jesteś w ROOT NIE PRAWO. Poprowadź ludzi, jeśli nie w niebezpiecznym błędzie, a następnie na fałszywej ścieżce z utratą cennego czasu - to prawie zawsze.
Ale Forum zakłada, że ​​GUF pisze to, co CAM zauważa, „doświadczone”

08.07.2017 21:27

  • Wysłane przez: Danika
  • Uczestnik forum
  • Lokalizacja: region moskiewski.
  • Zarejestrowany: 23.01.2013
  • Wiadomości: 6271
  • Szacunek: +9075
  • Pozytywne: +21525
  • Odbywające się na forum:
    4 miesiące 1 dzień
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:36

Ale Forum zakłada, że ​​GUF pisze to, co CAM zauważa, „doświadczone”

W ten sposób oddychałem w szpitalu z powodu astmy oskrzelowej.
Z powodzeniem.
Podobało się bardziej niż metoda Strelnikova.
(Oczywiście w szpitalu były też leki, ale ten oddech przypominał wspomaganie fizjoterapii, którą sugerowano wykonać po wypisie).

Wiele, jeśli nie wszystkie „choroby ogólnoustrojowe” powstają z nieuzasadnionych stresów (notorycznie „wszystkie choroby są z nerwów”). Jak człowiek może przetrwać stres? Tak wymuszone, ale używa się takiego naturalnego „szlochu”.

09.09.2017 04:23

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Poprowadź ludzi, jeśli nie w niebezpiecznym błędzie, a następnie na fałszywej ścieżce z utratą cennego czasu - to prawie zawsze.

Teraz porzucę wszystko i opiszę ci moje życiowe doświadczenie w mojej osobistej praktyce używania układów oddechowych przez lata.
Kiedy był czas, byłem zaangażowany, a następnie intensywnie broniłem swojej ojczyzny, nie było już zdrowia.
Poświęciłem temu wiele lat i wypróbowałem wiele metod, i mam rzadkie książki kupione na papierze, w których wszystko jest uzasadnione i udowodnione..
Mam coś do porównania.
Jeszcze raz proszę o normalne, pomiń moje wiadomości, następnym razem po prostu wyślę, rozumiejąc konsekwencje.
I już napisałem, dla tych, którzy powtarzają na lampach, wyleczyłem przerost lewego serca oddychaniem i metodami. Zostało rozszerzone, teraz normalne. Zapytaj więc lekarzy, czy to jest leczone, czy nie..
Przekonuje cię, moja osobista praktyka w leczeniu fizjologicznie zmienionego narządu?
Mądry, dostaniesz mnie wkrótce.
Zatrzymaj mózg tutaj, szybując w górę normalnych ludzi.

09.07.2017 04:25

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Ale Forum zakłada, że ​​GUF pisze to, co CAM zauważa, „doświadczone”

Forum to wolność, a nie ramy. Tak bardzo tego chcesz, to twoje problemy.

29 lipca 2017 04:35

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Tak, kopiując wszelkie bzdury z Internetu, jesteś w ROOT NIE PRAWO.

I jesteś ekspertem i wiesz wszystko i wszystko, może osobiście wszystko doświadczyłeś?
Co wiesz lub sugerujesz, osobiście osobiście do żarówki.
Z powodu ludzi takich jak ty ludzie mogą pójść właściwą ścieżką, ale słuchaj osoby dorosłej i myśl, że jest mądry..

„Znajomość niektórych zasad uwalnia od konieczności poznania wielu faktów”

Kolega mojej mamy miał raka głowy (oficjalnie była w szpitalu), potem kupiłem książkę „Olej z wódką”, podałem jej tę książkę.
Rozpoczęła się aplikacja, prawdopodobnie minęło już 15 lat, zdrowo, wszystko orka w ogrodzie.
Dla wielu mędrców to nonsens, ale fakty są inne.
Tak więc, ze swoją wiedzą i zasadami, zostaw je sobie osobiście w kieszeni lub w szmatce, a nie tutaj dla wszystkich na forum.

Edytowane przez Oleg Viktorovich (07/09/2017 04:36)

07.09.2017 05:12

  • Autor: Oleg Viktorovich
  • Honorowy Weteran
  • Dołączył: 27.06.2011
  • Wiadomości: 8231
  • Szacunek: +4274
  • Pozytywne: +3074
  • Odbywające się na forum:
    3 miesiące 24 dni
  • Ostatnia wizyta:
    Dzisiaj 12:54

Tak, kopiując wszelkie bzdury z Internetu, jesteś w ROOT NIE PRAWO. Poprowadź ludzi, jeśli nie w niebezpiecznym błędzie, a następnie na fałszywej ścieżce z utratą cennego czasu - to prawie zawsze.

Autor książki jest doktorem nauk medycznych, fizjologiem, po raz pierwszy wysuwając i uzasadniając stanowisko, że wraz z nadejściem cywilizacji ludzki oddech utracił szereg funkcji, które są niezwykle ważne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Autor przekonująco przekonuje, że właśnie wraz z ich utratą występuje większość chorób współczesnego człowieka.
Autor po raz pierwszy wykazał, że właśnie z przywróceniem utraconych funkcji oddychania w takim czy innym stopniu, a nie z wpływem na poziom tlenu lub dwutlenku węgla, jak wciąż sądzi się, że uzdrawiające i terapeutyczne efekty „prawidłowych” technik oddychania, szeroko i skutecznie stosowane, są powiązane Medycyna alternatywna.
Aby zapewnić jak najpełniejsze przywrócenie utraconych funkcji oddechowych, autor opracował system składający się z kilku kompleksów ćwiczeń oddechowych. Książka podaje ich szczegółowy opis. Jednocześnie autor przekonująco przekonuje, że regularne wykonywanie tych ćwiczeń niewątpliwie poprawi zdrowie, będzie miało pozytywny efekt terapeutyczny w większości chorób i znacznie zwiększy życie człowieka.
KREATYWNA BIOGRAFIA
Eremeev Valery Safronovich - fizjolog, doktor nauk medycznych, autor 60 publikacji naukowych, 8 wynalazków i współautor odkrycia naukowego z zakresu fizjologii krążenia krwi. Przez wiele lat wykładał fizjologię ludzi i zwierząt w I Leningradzkim Instytucie Medycznym im. Acada. I.P. Pavlova, starszy pracownik naukowy w Neurochirurgicznym Instytucie im. A.L. Polenova Leningrada, kierował laboratorium fizjologii eksperymentalnej krążenia krwi w Instytucie Kardiologii w Leningradzie.
Zainteresowania naukowe V.S. Yeremeyeva od wielu lat są związane z różnymi aspektami układu sercowo-naczyniowego. W ostatnich latach zainteresowania naukowe V.S. Yeremeyeva koncentrują się na problemach związanych ze wzmocnieniem zdrowia i wydłużeniem średniej długości życia.

GUF UMNIK, który jest zainteresowany, zrozumie bez ciebie, jakie bzdury i co jest dla niego przydatne osobiście.
To ty tam, na twojej pozycji, co mogło być coś warte, ale tutaj wszyscy są równi. Więc może coś innego jest możliwe dla twojej żony tam, a nie tutaj.

W Rosji opanował bezkrwawą metodę operacji serca

Rosyjscy lekarze z powodzeniem opanowali bezkrwawą metodę wszczepiania sztucznej zastawki do leczenia wad serca.

Operacja wymiany zastawki aortalnej bez nacięć w sercu została wykonana w Centrum Chirurgii Krążenia. A.N. Bakuleva. Nowa metoda jest wyjątkowa, ponieważ jest znacznie bezpieczniejsza niż poprzednie, nie wymaga nacięć i zatrzymania akcji serca, a także znacznie skraca czas powrotu do zdrowia. Jest odpowiedni nawet dla osób starszych, które nie są zalecane do operacji na otwartym sercu..

Nowa nadzieja dla osób starszych

Od ponad czterdziestu lat rozwija i produkuje sztuczne zastawki serca. Sprzedaje technologię leczenia chorób sercowo-naczyniowych w około 100 krajach. Roczny obrót firmy przekracza miliard dolarów. Ta sama firma opracowuje unikalne technologie medyczne do dostarczania i montażu zaworów..

Zastawki serca wykonane są z tkanek zwierzęcych (osierdzie bydlęce). Klapy zaworów są specjalnie obrabiane w celu usunięcia wapnia, co zmniejsza ryzyko powikłań pooperacyjnych.

Pierwszymi pacjentami byli trzej pacjenci w wieku powyżej 70 lat. Dla nich wymiana zaworu jest jedynym sposobem na przetrwanie. Ludzie z chorobami serca cierpią na ciężką duszność i nie mogą się w pełni poruszać. Z powodu odkładania się soli wapnia na ściankach zastawki serce ma trudności z pompowaniem krwi. Obciążenia rosną, rozwija się niewydolność serca. Zwykle pacjenci z tą diagnozą żyją 1-2 lata.

Tacy pacjenci wymagają operacji wymiany zastawki serca. Wcześniej wycięto w tym celu mostek, serce zatrzymano i wszczepiono nową zastawkę. Przez sześć godzin trwania operacji pacjent był podłączony do maszyny płuco-serce. Przywrócenie zdrowia zajęło ponad trzy miesiące. Nie każdy może przeżyć operację, a ludzie powyżej 70. roku życia nie.

Dzięki nowej bezkrwawej wymianie zastawki aortalnej ryzyko dla zdrowia jest zminimalizowane. Sztuczny zawór wykonany ze stopu niklu i tytanu jest składany i pakowany w tubę o średnicy 6 milimetrów. Jest on wprowadzany do tętnicy udowej i wraz z krwią jest dostarczany bezpośrednio do serca w ciągu kilku minut. Tam otwiera się jak parasol, zastępując dotknięte ulotki. Cała procedura jest kontrolowana przez urządzenie rentgenowskie i zajmuje nieco ponad godzinę. I większość czasu spędza się na przygotowaniach.

Leo Bokeria, dyrektor naukowego centrum chirurgii sercowo-naczyniowej im NA. Bakuleva zauważa, że ​​operacja jest technicznie bardzo złożona i wymaga wyjątkowej dokładności. Najmniejsze przemieszczenie podczas zakładania zastawki protetycznej spowoduje jej nieprawidłowe działanie.

Pierwsze operacje w Centrum Kardiochirurgii. A.N. Bakuleva zostały całkowicie bezpłatne, jako badania kliniczne. Pacjentom wszczepiono zastawki Edwards Lifesciences. Są już zarejestrowane przez Roszdravnadzor i są zatwierdzone do użytku w naszym kraju.

Walka o nowe technologie ratujące życie

Ta unikalna w Rosji operacja była od dawna przeprowadzana za granicą. Pierwszą technologię wszczepienia sztucznej zastawki aortalnej zaproponował francuski chirurg serca Alan Cribier. Obecnie na świecie przeprowadzono już ponad siedem tysięcy takich operacji. Według szefa oddziału chirurgii rentgenowskiej Centrum Chirurgii sercowo-naczyniowej. Bakulev Bagrat Alekyan, przyczyną opóźnień Rosji w stosunku do krajów rozwiniętych nie jest brak utalentowanych kardiochirurgów, których jest wielu w naszym kraju. Problem, jak to często się zdarza, to po prostu brak funduszy.

Kierownik Zakładu Chirurgii Rentgenowskiej Centrum Chirurgii sercowo-naczyniowej. Bakuleva Bagrat Alekyan:
„Kierunek przeszczepów przezcewnikowych sztucznych zastawek serca - aortalnej, płucnej i mitralnej - stanie się głównym kierunkiem postępu operacji kardiochirurgicznej, a nawet, z ostrożnością zauważam, całej kardilogii lat dwudziestych.

Pod kierunkiem wybitnego naukowca i doktora Leona Antonowicza Bokerii, oprócz aorty, implantowana jest także zastawka płucna w Naukowym Centrum Chirurgii Układu Krążenia im. Bakuleva. I naprawdę chciałbym, aby po wprowadzeniu technologii przeszczepu zastawki mitralnej - najbardziej złożonej z trzech - Rosja nie spóźniałaby się tak szybko jak z zastawką płucną i aortalną ”.

Najlepsze praktyki są drogie. Wystarczy powiedzieć, że zagraniczni deweloperzy oszacowali taką operację na 45 tysięcy dolarów. Po pierwszych udanych operacjach rosyjscy chirurdzy mają nadzieję uzyskać wsparcie od państwa. W przeciwnym razie współczesna medycyna dla mieszkańców naszego kraju pozostanie niedostępna, mówi chirurg Bagrat Alekyan. Teraz, w ramach kontyngentu na świadczenie zaawansowanej opieki medycznej, rząd przeznacza tylko 205 tysięcy rubli. A to prawie 6 razy mniej niż koszt tylko jednej firmy zaworowej Edwards Lifesciences.

Ponadto do takich operacji potrzebny jest specjalny sprzęt, w tym angiograficzny, tomograf komputerowy i strzykawka do diagnostyki.

Czołowi rosyjscy kardiolodzy mają nadzieję, że Ministerstwo Zdrowia i Rozwoju Społecznego przeznaczy środki na rozwiązanie tego problemu. W przeciwnym razie niemożliwe będzie „uruchomienie” operacji implantacji zastawki aortalnej i udostępnienie jej naszym rodakom, którzy nie mogą zapłacić za tę kosztowną operację.

„Niechirurgiczna” metoda wymiany zastawki aortalnej przez nakłucie w udo jest odpowiednia dla kobiet w wieku rozrodczym, osób ze współistniejącymi chorobami i osób starszych w wieku powyżej 70 lat. Z reguły po operacji pacjenci ci czują się bardzo dobrze. Po 2-3 dniach są wypisywani ze szpitala. Zastąpienie zaworu może dać osobom cierpiącym na niewydolność serca wiele lat zdrowego życia.

Wymiana zastawki aortalnej - koszt operacji i konsekwencje

Serce człowieka jest odpowiedzialne za transport krwi w ciele i dostęp do wszystkich narządów i tkanek. Ważną rolę w pracy serca odgrywają zastawki - mitralna, płucna i aortalna, która znajduje się między lewą komorą a aortą. Przepływa bogatą w tlen krew do aorty, głównej tętnicy ludzkiego ciała. W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości w funkcjonowaniu tej części serca osoba odczuwa poważne złe samopoczucie, które może prowadzić do nieodwracalnych konsekwencji i śmierci.

Z tego powodu pacjenci często potrzebują odpowiedniej operacji, podczas której zakłada się protezę aorty lub wymienia zastawkę aorty.

Co to jest wymiana zastawki aortalnej?

Operacja wymiany zastawki aortalnej (przeszczep) to zabieg chirurgiczny, w którym lekarz usuwa zastawkę i zastępuje ją sztucznym.

Wymiana odbywa się w celu uniknięcia pęknięcia, rozciągnięcia lub rozwarstwienia uszkodzonego odcinka aorty.

Ta metoda leczenia jest dość niebezpieczna i jest wykonywana tylko przez doświadczonych chirurgów serca, ale dla wielu pacjentów jest jedyną nadzieją na życie.

Bardziej delikatną techniką stosowaną w przypadku prostych zmian jest naprawa zastawki aortalnej (połączenie szwu za pomocą materiału szwu, resekcja skrzydła, walwuloplastyka balonowa itp.).

Wskazania do wymiany

Operacja zastawki aortalnej wykonywana jest u pacjentów z wrodzonymi lub nabytymi uszkodzeniami zastawki aortalnej.

Wady mogą powstawać po następujących chorobach i patologiach:

  • Gorączka reumatyczna jako powikłanie zakażenia paciorkowcowego gardła.
  • Zapalenie wsierdzia lub dostanie się do zastawek serca.
  • Rozwarstwienie lub tętniak aorty.
  • Zwężenie zastawki aortalnej.
  • Niedomykalność zastawki (zastawka przestaje się zamykać, dzięki czemu krew z aorty wraca do serca);
  • Osady soli wapniowych na zaworze z powodu starzenia.

Średnia długość życia pacjentów z wadami zastawki aortalnej wynosi 4 lata, a przy okresowym zatrzymaniu krążenia okres ten skraca się do 2 lat.

Operacja aorty serca, zastawki plastycznej lub protetyki może wydłużyć czas trwania i jakość życia takich pacjentów.

Jak działa operacja??

Protetykę zastawki serca można wykonać metodą otwartą (z otwarciem klatki piersiowej), a także metodami chirurgii małoinwazyjnej. Proteza instalowana podczas zabiegu może być mechaniczna, biologiczna lub dawca.

  1. Zawór mechaniczny. Pacjenci z taką protezą będą musieli przez całe życie przyjmować leki rozrzedzające krew, ale mechanicznej zastawki serca nie trzeba zmieniać po operacji.
  2. Proteza biologiczna. Głównym wskazaniem do założenia protezy biologicznej jest naruszenie krzepnięcia krwi. Działają przez 10-15 lat, po czym pacjent potrzebuje drugiej operacji wymiany zastawki.
  3. Zawór dawcy Przeszczep tkanek dawcy (czasami tkanek ich własnego ciała, to znaczy zastąpienia zastawki aorty inną) wykonuje się w przypadkach, w których istnieje ryzyko odrzucenia sztucznej protezy. W takim przypadku pacjenci będą musieli przyjmować leki tłumiące odporność..

Protetyka zastawek może być wykonywana metodą otwartą lub wewnątrznaczyniową, tj. Bez otwierania klatki piersiowej.

Pierwsza opcja obejmuje operację brzucha - chirurg wstrzykuje pacjentowi znieczulenie, a następnie otwiera klatkę piersiową, zapewniając dostęp do zastawki aortalnej, po czym zastępuje uszkodzony obszar.

Aby uniknąć dużej utraty krwi, pacjent jest podłączony do obwodnicy krążeniowo-oddechowej.

W niektórych przypadkach pacjenci mogą być operowani przy użyciu małoinwazyjnej operacji w znieczuleniu miejscowym - operacja ta nazywa się przezcewnikową implantacją zastawki aortalnej lub TAVI. Protezą tego zabiegu jest bydlęca zastawka osierdziowa w metalowej ramie. Jest dostarczany do aorty przez tętnicę udową, po czym otwiera się zastawka (niezależnie lub sztucznie) i zaczyna pełnić swoje funkcje.

Ten rodzaj operacji jest wskazany dla pacjentów w starszym wieku lub w przypadku przeciwwskazań do interwencji chirurgicznej..

Czas operacji wynosi od 3 do 6 godzin, w przypadku operacji minimalnie inwazyjnych - około 90 minut.

Koszt operacji

Koszt wymiany zastawki aortalnej obejmuje głównie koszt protezy, pracy chirurgów i szpitala.

Cena sztucznego zaworu może się różnić w zależności od materiału produkcyjnego i innych cech (zawór w Moskwie może kosztować od 65 do 600 tysięcy rubli).

Cena leczenia za granicą

Standardy protetyki zastawki aortalnej za granicą są wyższe niż w Rosji, więc wielu pacjentów zwraca się do zagranicznych klinik.

Koszt operacji w różnych krajach i placówkach medycznych może być również inny..

KrajKoszt operacji, euro
USA120 000
Izrael50 000
Singapur30000
Hiszpania24000
Polska20000
indyk10 000
Meksyk9000
Indie4000

Opinie pacjentów na temat leczenia za granicą są pozytywne, a jakość i czas ich życia wzrasta dziesiątki razy.

Możliwe komplikacje

Każda operacja serca jest złożonym zabiegiem chirurgicznym, który czasami wiąże się z powikłaniami:

  • Wzrost tkanki bliznowatej w miejscu protezy.
  • Krwawienie z powodu antykoagulantów (rozrzedzaczy krwi).
  • Choroba zakrzepowo-zatorowa lub sztuczna zakrzepica zastawki.
  • Zakażenie implantologiczne.
  • Awaria zaworu.
  • Niedokrwistość hemolityczna (rzadkie powikłanie, które powoduje uszkodzenie dużej liczby czerwonych krwinek).

Objawami powikłań pooperacyjnych są duszność, zawroty głowy, gorączka, osłabienie, utrata zdolności do pracy.

Jeśli którykolwiek z tych objawów występuje, pacjent powinien natychmiast skonsultować się z lekarzem.

Życie po protetyce

Po operacji osoba może doświadczyć niezwykłych wrażeń, w tym euforii lub depresji, utraty apetytu, zaburzeń apetytu i snu oraz obrzęku kończyn dolnych. Takie reakcje są uważane za wariant normy i przechodzą same przez cały miesiąc.

Rehabilitacja po operacji serca zajmuje od 4 do 6 tygodni, a do prawidłowego funkcjonowania protezy pacjent musi przestrzegać wszystkich zaleceń i zaleceń lekarza.

  1. Podczas instalowania zaworu mechanicznego lub dawcy konieczne jest dożywotnie podawanie leków (antykoagulantów, środków immunosupresyjnych).
  2. Przed wykonaniem jakichkolwiek zabiegów medycznych musisz poinformować lekarza o obecności sztucznej zastawki - możesz potrzebować dodatkowych leków.
  3. Dieta po wymianie zastawki aortalnej oznacza zmniejszenie spożycia tłuszczów, smażonych, solonych i wędzonych, a także odrzucenie fast foodów i żywności zawierającej duże ilości cholesterolu i soli. Po wszczepieniu protezy biologicznej nie należy nadużywać produktów zawierających wapń, ponieważ nadmiar tego pierwiastka może skrócić żywotność zastawki..
  4. Pacjent potrzebuje regularnego monitorowania przez kardiologa, terapii ruchowej (w pierwszych etapach) i lekkiej aktywności fizycznej w przyszłości.
  5. Ciężki wysiłek fizyczny, a także profesjonalny sport należy odłożyć na kilka lat.
  6. Sztuczna zastawka serca i alkohol, narkotyki i nikotyna są niezgodne.

Jeśli powrót do zdrowia po operacji był normalny i bez powikłań, osoba może wkrótce wrócić do normalnego trybu życia. Nie zapominaj jednak, że instalacja sztucznej zastawki nie leczy istniejących chorób układu sercowo-naczyniowego - wymaga to oddzielnych środków leczenia.

Prognoza i przetrwanie

Wskaźnik przeżycia pacjentów poddanych wymianie zastawki aortalnej jest znacznie wyższy niż w przypadku innych metod leczenia tej wady..

Najczęściej po protezie zastawki mitralnej lub innej części serca poprawa funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i ogólne samopoczucie pacjentów.

10 lat po wymianie zastawki aortalnej przeżycie wynosi 75-80%.

Recenzje pacjentów

Arsenij: 15 lat temu zastąpiono mnie zastawką mitralną, wciąż żyję i mam się dobrze. Mój przyjaciel chodzi ze sztuczną zastawką na sercu od 20 lat i jest również optymistą. Co więcej, sam pracuje jako chirurg serca. Zasadniczo taki zawór jest zaprojektowany przez co najmniej 50 lat - nawet sami lekarze to mówią. Najważniejsze - nie bój się żyć aktywnie, prowadź zdrowy styl życia i wszystko będzie dobrze.

Roman: Mam 24 lata, minęło sześć miesięcy po operacji serca. Lekarze twierdzą, że ciężko jest żyć w ograniczeniach, a pierwszy rok po wymianie nie zawsze jest łatwy. Kardiolog obserwuje mnie, kardiogram jest normalny. Ale to uczucie jest niezrozumiałe. Nie mogę znieść upału, alkohol nie może być - ogólnie rzecz biorąc niezwykły.

Oksana: Nie czuję się dobrze. Ciągłe zamykanie w klatce piersiowej przeszkadza, a stan jest jak bawełna. Być może jest to lekarstwo. Ale ogólnie poprawiła się czynność serca - zniknęły objawy niewydolności. Podwójne odczucie.

Nastasya: Mój syn otrzymał zastawkę aorty dwudzielnej, początkowo bardzo martwiła się o jego życie, ale rozmawiała z innymi rdzeniami, zapytała o ich życie po operacji i zdała sobie sprawę, że nie wszystko było tak przerażające. Żyją, biorą ślub, rodzą dzieci - więc jest nadzieja na najlepsze.

Ważne Jest, Aby Zdawać Sobie Sprawę Z Dystonią

  • Puls
    Chińska łatka na nadciśnienie
    Chiński system transdermalny na nadciśnienie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów kontrolowania ciśnienia krwi. Zawiera wyciągi z różnych roślin leczniczych i ziół, dzięki czemu aplikacja jest tak bezpieczna, jak to możliwe.
  • Niedokrwienie
    Ile krwi wypływa podczas menstruacji
    Kiedy boli iść do toalety i krwawiNiektóre kobiety odczuwają objawy krwawienia, gdy krwawią i korzystanie z toalety boli. Ból jest tak intensywny, że wywołuje strach podczas kolejnych prób opróżnienia jelit.

O Nas

MILDRONATEKup w aptekach internetowych w BłagowieszczeńskuTa oferta nie stanowi oferty publicznej. Przed wizytą w aptece zawsze możesz sprawdzić za pomocą telefonu apteki, aby uzyskać bardziej szczegółowe i aktualne informacje na temat dostępności i kosztów towarów.